Η Ιστορία του Χαμάμ

«Μυρωδιά» ανατολής αποπνέει το Polis Hammam και κάπως έτσι αρχίζει ένα ταξίδι στην οθωμανική ιστορία όπου συνυφαίνονται θρύλοι, πραγματικότητα και αστικοί μύθοι.

Τι είναι όμως το χαμάμ για όσους δεν το γνωρίζουν, διότι οι παλιοί σίγουρα το θυμούνται και το αναπολούν…

Το χαμάμ είναι μια διαχρονική αξία καθώς εδώ και πολλούς αιώνες μετά την ίδρυσή του, συνεχίζει να είναι πρώτο στις προτιμήσεις του κόσμου και να αποτελεί πόλο έλξης για όλους όσους επιθυμούν υγεία και ευεξία σε συνδυασμό με ένα ταξίδι αισθήσεων στον χρόνο.

Από το παρελθόν, τα χαμάμ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κουλτούρας καθώς ήταν μέρη συναντήσεων, κοινωνικών συναναστροφών, εξαγνισμού του σώματος και της ψυχής, χαλάρωσης και ξεκούρασης αλλά παράλληλα εξυπηρετούσαν και τις πρακτικές ανάγκες καθαριότητες γιατί ελάχιστα σπίτια είχαν τις ανέσεις ενός λουτρού.

Τα λουτρά ήταν τα πρώτα οικοδομήματα που οι Οθωμανοί Τούρκοι κατασκεύαζαν σε μια πόλη καθώς ήταν σημαντικός χώρος της καθημερινότητας των κατοίκων της. Βέβαια τα χαμάμ δεν ήταν ανακάλυψη των Οθωμανών αφού λουτρά υπήρχαν από την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα και στη συνέχεια από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

 Επί εκατοντάδες χρόνια, η παράδοση του χαμάμ, ήταν ενταγμένη στο πολυπολιτισμικό μωσαϊκό της Ελλάδας και  ήταν απαραίτητη στην καθημερινότητα των πολιτών της.

 Μετά ήρθε η λογική του εκμοντερνισμού και του Δυτικού τρόπου ζωής που έσβησε μνήμες, αξίες και παραδόσεις, συμπαρασύροντας μαζί και τα χαμάμ. 

Σήμερα, η φιλοσοφία ενός χαμάμ γοητεύει όλο τον κόσμο αφού είναι μια απόδραση από την καθημερινότητα. Στο Polis Hammam θα βρείτε τον κλασικό μαρμάρινο ζεστό χώρο με τον εντυπωσιακό τρούλο, τον πολυγωνικό μαρμάρινο πάγκο, τις σκαλιστές γούρνες με τα τρεχούμενα νερά από τις παραδοσιακές βρύσες, όπου γίνεται όλη η ιεροτελεστία της Αυθεντικής Λουτρικής Περιποίησης, σε συνδυασμό με όλα τα παραδοσιακά ενδύματα και υλικά, καθώς και την απαραίτητη χαλάρωση σε ειδικούς χώρους, με τσάι, λουκούμι, γλυκό κουταλιού, φυσικούς χυμούς, ναργιλέ και…. ύπνο. 

Σας καλωσορίζουμε σ’ ένα μαγικό ταξίδι, σε μια διαφορετική εμπειρία στο Polis Hammam, έναν παράδεισο ξεκούρασης και χαλάρωσης.